2018-11-15 13:24:22• hírek • Bede Emőke

Közel 30 hátrányos helyzetű gyerek mindennapjait teszi jobbá a BuKi-ház

Sajnos mind a mai napig vannak megyénkben olyan települések, ahol olyan hátrányos helyzetű, többnyire roma családok, kisebb közösségek élnek, melyekben még az iskolába induló gyerekek reggelijét sem tudják mindig biztosítani. De vannak olyan lelkes emberek is, akik folyamatosan azon munkálkodnak, hogy e családok és gyerekek életét jobbá tegyék.

A kelet-európai gyerekek megsegítésével foglalkozó, Németországból származó alapítvány, melyet Csedregen mindenki csak BuKi-ként ismer, 2008 februárja óta segíti a csedregi roma közösséget, 2011 óta pedig egy különleges napközit is üzemeltetnek a településen, ahol jelenleg nem kevesebb mint 27 hátrányos helyzetű gyerek mindennapjait teszik könnyebbé. És ezt tényleg szó szerint kell érteni, hiszen a kisdiákok itt kezdik a napot: egy reggeli tisztálkodás és egy kiadós reggeli után elmennek az iskolába, ahova uzsonnát is visznek magukkal a BuKi jóvoltából. Délután pedig ugyanide vissza is térhetnek, hiszen a központban suli után sem áll meg az élet.
 

A közösen elfogyasztott ebéd után következhet a házi feladatok megoldása, de az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az „életre nevelésre” is. A gyerekek olyan foglalkozásokon vehetnek részt, melyek nem feltétlenül az iskolai oktatással kapcsolatosak, viszont olyan hasznos tudásanyagot sajátíthatnak el ezek során, melyeket a későbbiekben kamatoztatni tudnak az élet más területein. Mindemellett egész évben különféle programokat szerveznek számukra, így „elkallódni” nincs is ideje a gyerekeknek. S hogy milyen feltételnek kell eleget tennie mindazoknak, akik csatlakozni szeretnének a BuKi csapatához? Egyetlen egy kitételnek kell megfelelni: iskolába kell járni.



Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy miért döntenek úgy egyesek, a roma gyerekek nevelésére, divatos szóval élve, integrációjára fordítják idejüket. A válasz senkit nem fog meglepni: ezeknek a hátrányos helyzetű gyerekeknek az oktatás az egyetlen kitörési esélyük ebből a közegből. Mivel legtöbbjük otthon nem találja meg a követendő pozitív példát, gyermeki gondjaival nincsen kihez forduljon, ezért mindenképpen szükségük van egy kívülről jövő segítségre ahhoz, hogy kiléphessenek a nyomorból, melyről ők maguk nem tehetnek.
 

Hatalmas segítség és motivációs erő számukra a BuKi-házhoz és annak közösségéhez való tartozás élménye. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a jelenlegi 27 gyerek mellé még számos társuk szeretne csatlakozni, erre egyelőre azonban nincs lehetőség a helyhiány miatt. A központ munkatársai mellett komoly segítséget jelentenek számukra a különböző forrásokból érkező adományok is. Ha szeretnél bepillantani a BuKi-ház mindennapjaiba, ajánljuk figyelmedbe ezt a weboldalt, ahol számos információ és hír található az itt zajló eseményekről. Az alábbiakban pedig egy német nyelvű videó a BuKi-házról.
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: